سرطان پروستات

سرطان پروستات ، دومین نوع سرطان گسترده در میان مردان است که در مواردی، آمار مرگ و میر ناشی از سرطان را در میان آنان افزایش داده است. پروستات، غده ای است کوچک در دستگاه تناسلی مردانه که وظایف مهمی را برعهده دارد. طبق بررسی های مجله سلامت ماه معمولا سرطان پروستات در مراحل اولیه، علائم چندان مشخصی ندارد، اما در صورت گسترده شدن و خروج سلول های سرطانی از غده، در ابتدا سلول های استخوانی را تحت تاثیر قرار خواهد داد.در این مقاله علائم سرطان، علل و روش های تشخیص و درمان این بیماری را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

سرطان پروستات چیست

سرطان پروستات ، نوعی بیماری مختص مردان است که هر ساله هزاران نفر را درگیر می کند. بر اساس آمار، حدود 60 تا 80 درصد موارد ابتلا به این نوع سرطان ، در سنین بالای 65 سال اتفاق می افتد. در واقع این سرطان بیشتر در میان سالمندان شایع است، اما این بدان معنی نیست که امکان ابتلا به آن در سنین کمتر از 60 سال وجود ندارد.

اصولا پروستات، غده ای است به اندازه یک گردوی کوچک که در زیر مثانه و در بخشی از دستگاه تناسلی مردانه قرار گرفته و وظیفه آن، کنترل میزان ترشحات جنسی یا منی است. در واقع فعالیت این غده با ترشح تستسترون، کنترل می شود. زمانی که بدن به هر دلیلی که البته هنوز مشخص نیست، دچار اختلال در فرایند تقسیم سلولی شود و پروستات مبدا این اختلال باشد، سلول های سرطانی به شکل تومور در آمده و بخش زیادی از این غده را اشغال می کند. بر اساس آمار، سرطان پروستات دومین نوع سرطان مرگبار در میان مردان در کشورهایی مثل آمریکاست. در کشور ما نیز شایع ترین نوع سرطان، سرطان معده است.

انواع مختلف سرطان پروستات

به طور کلی سرطان پروستات جز سرطان های غده ای قرار می گیرد، یعنی سرطانی که مبدا اصلی آن، غده یا بافت های نزدیک به آن است. اما از طرفی، این سرطان از لحاظ سرعت رشد نیز به دو دسته تقسیم می شود:

  • سرطان های سخت و شدید که در آن، سلول ها سریعا رشد کرده و گسترده می شوند.
  • سرطان های خفیف که سرعت رشد سلول های سرطانی در آن کمتر است.

علائم شایع سرطان پروستات

در بسیاری از موارد، ممکن است سرطان پروستات هیچ علامت خاصی نداشته باشد. در مراحل بعدی، علائمی که به تدریج بروز پیدا می کنند شامل موارد زیر هستند:

  • اختلال در ادرار
  • کاهش فشار ادرار
  • وجود خون در ادرار یا مایع جنسی
  • درد و ناراحتی در ناحیه لگن
  • درد استخوان
  • اختلال در نعوظ

با مشاهده هر کدام از این علائم، باید سریعا با پزشک در این مورد مشورت کرد و در صورت نیاز، با استفاده از روش های متعدد تشخیصی، علت اصلی را جست و جو نمود.

عوامل خطر آفرین برای سرطان پروستات

هنوز دقیقا مشخص نیست که سرطان پروستات به چه دلیل در فرد ایجاد می شود. در واقع محققان فرآیند اختلال در تقسیم سلولی را در غده پروستات به طور کامل رصد کرده اند، اما اینکه مشخصا چه چیزی موجب شده تا این اختلال در فرد بروز یابد، هنوز روشن نیست. اگرچه امکان ابتلا به سرطان پروستات در هر فردی به یک اندازه وجود دارد، اما داشتن یکی از این فاکتورها، خطر ابتلا را افزایش می دهد:

  • سن: افراد مسن بیش از دیگران در معرض ابتلا به سرطان پروستات هستند.
  • نژاد: به دلایل نامشخصی، خطر ابتلا به این سرطان در سیاه پوستان بیش از سفید پوستان است، حتی آمار نشان می دهد که سرطان در این افراد، معمولا از نوع شدید بوده و سریعا گسترده خواهد شد.
  • داشتن سابقه خانوادگی: اگر یکی از مردان خانواده شما دچار سرطان غده پروستات شده، این خطر شما را نیز تهدید می کند. به علاوه خانواده هایی که به صورت ژنتیکی، ژن های مرتبط با سرطان های خاص مثل سرطان سینه و علائم آن و سرطان پروستات در مردان را دارند نیز در معرض خطر هستند.
  • چاقی: چاقی علاوه بر اینکه خطر ابتلا به انواع سرطان ها و علائم آن را افزایش می دهد، فرآیند درمان را نیز با اختلال مواجه خواهد کرد.

راه های تشخیص سرطان پروستات

پس از مشاهده علائم اولیه و مراجعه به پزشک، از طریق معاینه فیزیکی، پزشک وضعیت این غده را در ناحیه زیر مثانه مورد بررسی قرار می دهد. پس از یک تست خون جزیی، پزشک به سراغ دیگر روش های تشخیص می رود. سونوگرافی، وضعیت غده را نشان می دهد و هر گونه تغییر در اندازه غده را می توان از طریق به خوبی مشاهده کرد. آزمایش بعدی، آزمایش خون، ادرار و مایع جنسی است که بررسی دقیق هر کدام، می تواند نشان دهنده وجود سرطان پروستات باشد.

اگر این روش ها، ثابت کرد که پروستات درگیر سلول های سرطانی شده، سپس نمونه برداری صورت می گیرد تا نوع سرطان و شدت پیشروی آن مشخص شود. در مواردی که سرطان در مراحل پیشرفته تشخیص داده می شود، پزشک بیمار را جهت بررسی وضعیت استخوان به متخصص مربوطه ارجاع داده و سی تی اسکن و عکس برداری ام آر آی نیز انجام می گیرد.

چگونه سرطان پروستات را درمان کنیم

فرآیند درمان سرطان پروستات ، به میزان پیشروی آن در بدن بستگی دارد.

چگونه سرطان پروستات را درمان کنیم

درمان سرطان پروستات در مراحل اولیه

در صورتی که توده سرطانی، کوچک بوده و محل دقیق آن مشخص باشد، با استفاده از روش های زیر می توان آن را کنترل نمود:

  • مراقبت از رشد تومور: در این روش به طور منظم، درصد PSA در خون مورد بررسی و آزمایش قرار گرفته و تمهیدات لازم برای واکنش های ضروری در موارد نیاز، اندیشیده خواهد شد.
  • بیرون آوردن غده پروستات: عمل برداشتن غده پروستات در گذشته کمی مشکل بود و به 10 روز بستری در بیمارستان و 3 ماه استراحت در منزل نیاز داشت. اما در حال حاضر با استفاده از روش های لیزری، به راحتی می توان در چند ساعت، بیمار را عمل و از بیمارستان مرخص کرد. البته هزینه این عمل به مراتب بالاتر است.
  • پرتودرمانی همشکل: در این روش برای درمان سرطان پروستات ، به گونه ای به اشعه های درمانی شکل داده می شود تا تنها بخش مورد نظر را تحت درمان قرار داده و از برخورد اشعه با اندام های دیگر جلوگیری می شود. در بسیاری از موارد پرتو درمانی، از روش های پیشرفته ای استفاده می شود که تاثیر به سزایی دارند، اما متاسفانه عوارضی نیز به دنبال خواهند داشت که البته محققان در تلاشند تا این عوارض را به حداقل برسانند.

درمان سرطان پروستات پیشرفته

هر چه پیشرفت سرطان پروستات بیشتر باشد، درمان آن کمی مشکل تر خواهد بود. از جمله روش های درمانی در این مورد:

  • شیمی درمانی: روشی است موثر که در درمان اغلب سرطان ها مورد استفاده قرار گرفته و با تزریق داروهای شیمیایی خاص، از رشد سلول های سرطانی جلوگیری می شود.
  • روش ADT: در این روش با کمک هورمون، تلاش می شود تا عملکرد غده پروستات بهبود یابد.

از آن جایی که سرطان پروستات مستقیما بر وضعیت سلامت جنسی مردان تاثیر گذار است، در کنار روش های درمانی، باید به تقویت سیستم باروری نیز کمک شود. کیفیت اسپرم با روش هایی مثل شیمی درمانی قطعا کاهش خواهد یافت. پزشکان با استفاده از روش های متعدد، تلاش می کنند تا در کنار درمان سرطان، به برطرف کردن مشکلات جنسی نیز کمک کنند. همان طور که گفته شد، سرطان معده یکی از سرطان های شایع در کشورمان می باشد لذا پیشنهاد مجله اینترنتی ماه این است که با روش های درمان سرطان معده آشنا شوید.

[rs_post_grid cats=”39″ show_author=”no” post_per_page=”12″]
ممکن است شما دوست داشته باشید
پیام بگذارید