گلودرد عصبی

گلودرد جزء مشکلات شایعی است که اغلب در اثر بیماری سرماخوردگی و آنفولانزا به وجود می آید. اما همیشه گلو درد محدود به این موارد نیست. به جز موارد آلرژی یا حساسیت این عارضه ممکن است به دلیل اختلال در سیستم عصبی نیز به وجود می آید که به گلودرد عصبی معروف است. استرس و فشار عصبی از شایع ترین مواردی است که منجر به بروز علائمی مثل گلو درد خواهد شد. در واقع زمانی که فرد احساس درد و سوزش در گلو دارد، ولی نشانه دیگری از بیماری سرماخوردگی موجود نیست، به احتمال زیاد باید به سراغ روش های تسکین مشکلات عصبی رفت. در ادامه در مجله سلامت ماه در مورد این مسئله بیشتر توضیح خواهیم داد.

گلودرد عصبی و علائم آن

حتما شما نیز تاکنون با این مسئله مواجه شده اید که در گلو و مسیر تنفسی، احساس فشار، درد و سوزش داشته و به نظر می رسد چیزی در مسیر گلو گیر کرده است. در حالی که هیچ علامتی از سرماخوردگی، آنفولانزا یا حساسیت در شما وجود ندارد. درصد بسیاری از افراد، گاها با چنین وضعیتی روبرو می شوند، بدون اینکه حتی علت اصلی آن را بدانند. گلودرد عصبی یا گلودردی که ناشی از فشار عصبی باشد، معمولا این علائم را خواهد داشت:

  • فرد دائما برای از بین بردن فشار در گلو، باید آب دهان خود را قورت بدهد.
  • فرد احساس می کند چیزی در مسیر گلو گیر کرده و یا توده ای در آن موجود است.
  • احساس گرفتگی و فشار در مسیر بلع یا تنفس
  • احساس وجود مانع در مسیر تنفسی یا مری
  • احساس گرفتگی یا اسپاسم عضلات گردن
  • گرفتگی صدا یا خش دار شدن آن

علت به وجود آمدن توده در گلو

گاهی اوقات فرد به دلیل حس درد شدید در ناحیه گلو به پزشک مراجعه کرده و یا با استفاده از روش های خانگی، اقدام به درمان این درد می نماید. اما پس از مدتی متوجه این مسئله می شود که نه داروهای تجویز شده توسط پزشک و نه روش های خانگی، این درد را برطرف نمی کند.

این شرایط به احتمال زیاد، گلودرد عصبی است. فشار عصبی یا شوک عصبی و یا موقعیت های این چنینی، حالتی در فرد ایجاد می کند که به نظر می رسد توده ای مسیر تنفسی یا مری را مسدود کرده و مانع از رسیدن اکسیژن یا بلع غذا می شود. معمولا فرد در این شرایط، هیچ راه حل مناسبی جز قورت دادن پیاپی آب دهان نمی شناسد.

گاهی اوقات نیز عدم بیان احساسات و کلمات، موجب به وجود آمدن این توده می شود. زمانی که فرد قصد صحبت کردن دارد، مغز به تارهای صوتی فرمان می دهد تا فرآیند تکلم آغاز شود. در صورتی که کلمات آماده شده را به ذهن بازگردانده و آنها را ادا نکنید، فشار زیادی بر تارهای صوتی و عضلات گلو وارد شده و ممکن است برای کاهش این فشار، بهترین راه، قورت دادن آب دهان باشد.

اغلب کسانی که دچار گلودرد عصبی هستند، در صدا نیز دچار اختلال می شوند. در واقع فشاری که اعصاب بر عضلات و ماهیچه های گلو ایجاد می کند، بر عملکرد تارهای صوتی نیز تاثیر گذاشته و نوع صدا و کیفیت آن را تغییر می دهد. پس استرس، فشار عصبی و عصبانیت هم بر عملکرد تارهای صوتی موثر است و هم بر سهولت عبور هوا و غذا از گلو، چنان چه این فشار منجر به بروز گلودرد عصبی می شود.

چرا فرد دچار گلودرد عصبی می شود ؟

دلایل متعددی وجود دارد که ممکن است در بروز عارضه گلودرد عصبی دخیل باشد. برخی از این علل عبارتند از:

  • خشم و عصبانیت: گاهی اوقات، فرد دچار خشم و عصبانیت شده و احساس می کند چیزی مانع عبور هوا از مسیر تنفسی یا خوردن غذا می شود و در واقع دچار گلودرد عصبی شده است. در این وضعیت، دردی در ناحیه گلو ایجاد می شود که ممکن است بر کیفیت صدا نیز تاثیرگذار باشد.
  • استرس: مجموعه ای از عضلات و ماهیچه ها در گلو وجود دارد که هنگام غذا خوردن، باز و بسته می شوند. زمانی که فرد دچار استرس یا فشار عصبی می شود، این عضلات بسته شده و دیگر عملکرد مناسبی نخواهد داشت و فرد دچار گلودرد عصبی می شود. اسپاسم یا گرفتگی این عضلات، این احساس را در فرد به وجود می آورد که چیزی به گلو چسبیده یا توده ای مسیر هوا را بسته است.
  • حمله عصبی: گاهی اوقات، یک مسئله مهم و جدی به طور ناگهانی منجر به ایجاد استرس و ترس در فرد می شود که مشخص ترین علامت آن، احساس گرفتگی گلو و درد در این نواحی و ایجاد گلودرد عصبی است. بی نظمی در ضربان قلب، درد قفسه سینه از دیگر نشانه های حمله عصبی است.
  • رفلاکس معده: درصد بسیاری از مشکلات گوارشی مثل رفلاکس معده، عصبی هستند. در واقع اعصاب نیز در فرآیند رفلاکس و بازگشت اسید معده به مری، دخیل هستند. برگشتن محتویات معده به گلو، موجب ایجاد سوزش، گرفتگی و حس وجود توده ای در مسیر تنفسی می شود.

چرا فرد دچار گلودرد عصبی می شود؟

روش های درمان گلودرد عصبی

یکی از ساده ترین و البته موثرترین روش ها برای مدیریت بهتر گلودرد عصبی و ناشی از استرس، تمرین نفس عمیق و آرام و استفاده از روش های کنترل فشار خون است که منجر به کنترل ضربان قلب و فشار خون در فرد می شود. نفس عمیق، اعصاب مرتبط با عضلات گلو را تحریک کرده و کمک می کند تا فشار ناشی از فعالیت ها کاهش یابد.

نفس عمیق در واقع یکی از روش های تمرینات مدیتیشن است که به کاهش ترشح هورمون های استرس مثل کورتیزول، منجر می شود. تاثیر مدیتیشن بر کنترل استرس بسیار زیاد و اثبات شده است. برای این کار، باید هوا را از طریق بینی دریافت و از طریق دهان خارج کنید تا از ایجاد خشکی در گلو جلوگیری شود. پس از این کار، اکسیژن کافی به قلب رسیده و همزمان با کاهش ضربان قلب، استرس و فشار عصبی نیز کنترل شده، در نتیجه گرفتگی عضلات گلو و گلودرد عصبی نیز برطرف می شود.

در هر صورت، اگر می خواهید درد گلو را سریع تر برطرف کنید، ابتدا باید علت اصلی را پیدا کنید. اگر گلودرد عصبی است، پس از دریافتن ریشه استرس و فشار عصبی، با توجه به مزایای علمی مدیتیشن برای سلامتی می توان با کمک روش ها و تمرینات یوگا و مدیتیشن، آن را درمان کرد. البته باید توجه داشت که روش های آرام سازی ذهنی در هر فردی متفاوت است و باید با توجه به شرایط هرکس، روش مناسب را انتخاب نمود.

راه های کنترل خشم و عصبانیت

اشاره کردیم که همیشه گلو درد ناشی از عفونت و وجود علائم سرماخوردگی نیست. گاهی اوقات، استرس و فشار عصبی منجر به ایجاد درد و سوزش در گلو و گرفتگی عضلات آن می شود. اما خوشبختانه، این اختلال به راحتی قابل درمان است. در واقع با مدیریت استرس و خشم و کنترل احساسات، می توان به راحتی این حالت را برطرف نمود. راه های کنترل خشم و عصبانیت به شما کمک می کنند:

داشتن سبک زندگی صحیح: خوردن غذاهای سالم، داشتن فعالیت بدنی، خو گرفتن با طبیعت، گذاران وقت با خانواده و دوستان و داشتن یک سرگرمی ثابت از جمله عواملی است که هر فرد به منظور پیشگیری از استرس به آن نیاز دارد.

زمانی برای حل مسئله: بسیاری از مسائل و مشکلات روزمره را که زمینه ساز استرس و فشار روحی هستند، نمی توان سریعا و در هر زمان و مکانی حل کرد. بهتر است چند دقیقه ار روز را به طور مشخص برای حل این مسائل تعیین کنید. مثلا هر روز عصر، 10 دقیقه.

راه های کنترل خشم و عصبانیت

بنابراین با توجه به موارد ذکر شده در این مقاله از مجله اینترنتی ماه در رابطه با گلودرد عصبی و دیگر مسائل، داشتن سبک زندگی سالم بدون بیماری عاملی است که طول عمر و حفظ سلامت جسمی و روحی فرد را تضمین می کند.

[rs_post_grid cats=”39″ show_author=”no” post_per_page=”12″]
ممکن است شما دوست داشته باشید
نمایش نظرات (2)