خواص خرما و ارزش غذایی آن

خرما یکی از سالم ترین میان وعده هایی است که می تواند در کنار افزایش انرژی در فرد، فواید تغذیه ای فراوانی به همراه داشته باشد. خرما یک میوه گرمسیری است که برخی افراد گمان می کنند قند موجود در آن، مانع از مصرف روزانه این میوه خوش طعم می شود. اما باید بدانید که قند خرما، قندی طبیعی است و در صورتی که به مقدار متعادل مصرف شود، هیچ ضرری برای فرد نخواهد داشت. کارشناسان مجله سلامت ماه ، در مقاله ای، خواص خرما و استفاده از آن در رژیم غذایی را برای شما بیشتر معرفی خواهند کرد.

ارزش غذایی و خواص خرما

کلمه خرما در زبان لاتین، برگرفته از یک واژه یویانی به معنی انگشت است. این میوه معمولا در فصل تابستان و پاییز برداشت شده و به خصوص در زمستان، طرفداران بسیاری دارد. خارک یا رطب، از جمله معروف ترین و پر مصرف ترین اشکال میوه خرماست که ضمن حفظ خواص اصلی این میوه، بسیار مغزی و انرژی زا هستند. به گفته محققان، یک عدد خرما یا رطب تازه و متوسط، دارای:

  • 20 واحد کالری
  • 0،3 گرم چربی
  • 5،33 گرم کربوهیدرات
  • 0،6 گرم فیبر
  • 4،5 گرم قند
  • 0،17 گرم پروتئین
  • 0،7 میلی گرم آهن
  • 3 میلی گرم منیزیم
  • 47 میلی گرم پتاسیم و
  • 0،12 میلی گرم ویتامین ب 12 است.

فیبر موجود در خرما

وجود فیبر، مزیت های فراوانی برای سلامت عمومی بدن دارد. مصرف متناسب و به اندازه فیبر در رژیم غذایی روزانه، کمک می کند تا سیستم گوارش عملکرد بهتری داشته باشد و همچنین از بروز یبوست جلوگیری می کند. بر اساس تحقیقات، کسانی که روزانه 21 واحد از فیبر خود را از طریق مصرف خرما تامین می کنند، وضعیت گوارش بهتری دارند. به علاوه فیبر موجود در خواص خرما ، کمک می کند تا ترشح انسولین کنترل شده و از این طریق، افزایش قند خون متوقف شود.

بهبود عملکرد مغز با خرما

بهبود عملکرد مغز با خرما

به گفته محققان، خواص خرما دارای ترکیباتی است که وجود آن در رژیم غذایی ، مانع از التهاب عروق مغزی شده و از ایجاد پلاک در عروق مغزی جلوگیری می نماید. اضافه کردن خرما به رژیم غذایی، مانع از بروز سکته مغزی شده و فعالیت برخی پروتئین های مغز را تحریک می کند. به علاوه، وجود رسوب چربی در عروق مغزی، موجب اختلال در عملکرد انتقال دهنده های عصبی می شود. در نتیجه، فرد از نظر عملکرد شناختی، ضعیف عمل می کند. البته تاثیر خاصیت خرما بر فعالیت های مغزی هنوز نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.

خاصیت آنتی اکسیدانی خرما

خرما نیز همانند دیگر انواع میوه ها، دارای آنتی اکسیدان فراوان است که وجود آن، به مبارزه در برابر بسیاری از بیماری ها کمک می کند. آنتی اکسیدان ماده ای است که از بدن در برابر فعالیت رادیکال های آزاد محافظت می کند. این رادیکال ها، با حرکت در خون و ایجاد اختلال در فرایند تقسیم سلولی، زمینه را برای ایجاد سلول های سرطانی فراهم می آورد. فلاونوئید، کاروتنوئید و فنولیک اسید از جمله مهم ترین نوع آنتی اکسیدان های موجو در خواص خرما است که به پیشگیری از بیماری دیابت ، آلزایمر و سرطان کمک می کند.

مصرف خرما برای استحکام استخوان ها

خرما به لطف وجود مقادیر زیاد منیزیم، یکی از بهترین میان وعده هایی است که می تواند نقش موثری در تقویت استحکام استخوان ها و دندان ها داشته باشد. اغلب، کلسیم را به عنوان املاح تشکیل استخوان می شناسیم. اما باید بدانید که منیزیم نیز می تواند چنین نقشی داشته باشد، به ویژه اگر با منابع فسفر نیز همراه باشد. برای هر فرد، روزانه 320 تا 420 میلی گرم منیزیم نیاز است که با توجه به جنسیت، این میزان متفاوت است. خواص موجود در خرما، یکی از بهترین منابع برای تامین این نیاز بدن است.

خرما تنظیم کننده کلسترول خون

خرما جزو آن دسته از خوراکی هایی است که فاقد هر گونه کلسترول می باشد و خاصیت آن، تاثیری بر افزایش کلسترول منفی خون نداشته و به سلامت قلب و عروق کمک می کند. از طرفی خرما ، حاوی مقادیری آهن است که با تقویت سیستم گردش خون ، از تجمع چربی جلوگیری می کند.

تنظیم فشار خون با خواص خرما

تنظیم فشار خون با خواص خرما

پتاسیم موجود در خرما، از فشار خون جلوگیری می کند. سدیم، ماده موثر نمک است که منجر به بالا رفتن فشار خون می شود. در مقابل، پتاسیم عاملی است که موجب خنثی شدن سدیم شده و علاوه بر از بین بردن پرفشاری خون، از ایجاد سنگ کلیه نیز پیشگیری می نماید. به گفته برخی متخصصان، مصرف خوراکی هایی مثل خرما بسیار بیش از داروهای شیمیایی از اختلالاتی مثل فشار خون پیشگیری می نماید.

خوردن خرما در رژیم غذایی

خوردن خرما نیاز به هیچ گونه آماده سازی خاصی ندارد و به راحتی می توان آن را به عنوان یک میان وعده سالم مصرف کرد. در مواردی می توان خرما را با بادام یا گردو ترکیب و مصرف نمود. از طرفی، به دلیل بافت نرمی که دارد، از آن در تهیه انواع شیرینی ها نیز استفاده می شود. ترکیب خواص خرما با مغزهای مختلف، بسیار مغذی و انرژی زاست و خوردن آن برای کودکان، بسیار توصیه شده، چنان که در ایام امتحانات، کمک بسیاری به تقویت حافظه می کند.

البته در کنار همه این موارد، باید توجه داشته باشید که خرما کالری بالایی دارد، پس افرادی که در حال کاهش وزن هستند، باید در مصرف آن دقت لازم را داشته باشد. اغلب پزشکان بر این باورند که بهره بردن از خواص خرما اگر به صورت متعادل باشد، هیچ ضرر خاصی به دنبال نخواهد داشت.

عوارض مصرف زیاد خرما

نکته اول در مصرف خرما، توجه به هسته درون آن است. قبل از مصرف، توجه داشته باشید که حتما هسته را جدا کنید، زیرا اگر سهوا قورت داده شود، ممکن است موجب ایجاد خفگی در فرد شود. اگر چه قند موجود در خرما طبیعی است، اما باید در مصرف آن دقت داشت، به خصوص افراد مبتلا به دیابت که باید توجه ویژه ای به میزان دریافت کربوهیدرات ها داشته باشند.

حساسیت به خرما

در موارد معدودی، ممکن است فرد نسبت به خرما، آلرژی یا حساسیت داشته باشد. در صورت مشاهده علائمی مثل آبریزش بینی، سرفه، عطسه یا خارش در قسمت های مختلف بدن، مصرف خرما را قطع کرده و سریعا با پزشک در این زمینه مشورت کنید. در برخی افراد نیز، مصرف خرما علائمی از اختلال در فرآیند هضم و به طور کلی، سیستم گوارشی مشاهده شده که باید این مسئله را نیز در نظر داشت. به طور کلی و بر اساس آنچه در این مقاله از مجله اینترنتی ماه مطالعه کردیم، مصرف متعادل این میوه پرخاصیت، مشکل خاصی در پی ندارد و از زمان های قدیم، به خواص خرما بسیار توصیه شده است.

[rs_post_grid cats=”39″ show_author=”no” post_per_page=”12″]
ممکن است شما دوست داشته باشید
نمایش نظرات (2)