خواص ترخون

اغلب ایرانی ها، با گیاه ترخون آشنایی کامل دارند، اما بسیاری از آنها در مورد خواص بی نظیر این گیاه، اطلاعاتی چندانی ندارند. گیاه ترخون علاوه بر عطر و طعم ویژه ای که دارد، به عنوان یک گیاه دارویی بسیار خاص شناخته می شود که در موارد درمانی از جمله بیماری کم خونی یا آنمی ، کاهش قند خون و غیره از آن استفاده های بسیاری می گردد. تقویت سلامت پوست و مو، تقویت اعصاب و کاهش وزن، از جمله مهمترین خواص ترخون است.

ارزش غذایی و خواص ترخون

ترخون در میان فرانسوی ها به سلطان گیاهان دارویی معروف است. در اغلب کشورها، این گیاه را خشک کرده و از برگ های خشک آن در تهیه انواع غذاها استفاده می کنند. البته بهترین روش برای بهره مندی از خواص ترخون ، استفاده از برگ های تازه و سبز آن است. اما نکته اینجاست که ترخون تنها یک افزودنی خوش عطر به غذا نیست، بلکه به عنوان یک گیاه دارویی بسیار مفید نیز شناخته می شود که وجود آن در هر آشپزخانه ای، خالی از لطف نیست. گیاه ترخون دارای کمترین میزان کالری و کربوهیدرات است. یک قاشق غذاخوری از این گیاه که معادل 2 گرم ترخون است، حاوی:

  • 5 واحد کالری
  • 1 گرم کربوهیدرات
  • 7 درصد منگنز
  • 3 درصد آهن
  • 2 درصد پتاسیم می باشد.

هر کدام از این مواد، ارزش تغذیه ای خاص خود را دارند که اگر چه از نظر برخی چندان زیاد نیست، اما در صورت استفاده مداوم از ترخون و قرار دادن آن در رژیم غذایی روزانه، می توان به طور واضح خواص ترخون را درک کرد. در ادامه به معرفی خواص گیاه ترخون خواهیم پرداخت.

کاهش قند خون از خواص ترخون

انسولین هورمونی است که از پانکراس ترشح شده و کمک می کند تا قند موجود در خون، به مصرف سلول ها برسد. افرادی که مبتلا به بیماری دیابت هستند، سلول های بدنشان در برابر تاثیر انسولین مقاومت نشان داده و از این طریق، دچار قند خون بالا می شوند. یکی از خواص ترخون ، از بین بردن این مقاومت در سلول هاست. ترکیباتی در ترخون وجود دارد که کمک کرده تا سلول ها، قند را به راحتی مصرف کرده و از تجمع قند در خون، جلوگیری می کند. بر اساس تحقیقات، مصرف 1000 میلی گرم ترخون قبل از هر وعده غذایی، تاثیر به سزایی در کنترل دیابت دارد.

تاثیر گیاه ترخون بر کم خوابی

افرادی که خواب کافی ندارند و دچار بی خوابی هستند، معمولا بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به بیماری هایی مثل دیابت و آسیب های قلبی قرار خواهند داشت. سبک زندگی غلط و وجود استرس و مشغله کاری از عواملی است که فرد را با کمبود خواب مواجه می کند. اولین راه حلی که اغلب افراد برای درمان بی خوابی یا کم خوابی مورد استفاده قرار می دهند، مصرف قرص های خواب آور است که عوارض خطرناکی به دنبال دارد. اما محققان اخیرا به این نتیجه رسیدند که مصرف ترخون، به عنوان یک گیاه دارویی مفید، روشی مناسب برای برطرف کردن مشکل کم خوابی در افراد است. در حقیقت، طب سنتی، بهبود وضعیت خواب را یکی از خواص ترخون می داند. هر چند که مطالعات در این زمینه، همچنان ادامه دارد.

فواید ترخون در تسکین درد دندان

یکی از قدیمی ترین خواص ترخون که بسیار مورد توجه مردم قرار گرفته، خاصیت آن در تسکین درد دندان است. در گذشته افراد برای کاهش درد دندان، چند برگ تازه ترخون را چند دقیقه در دهان نگه داشته و آن را می جوید. ترکیبات موجود در این گیاه، موجب بی حسی دندان شده و درد را آرام می کند. به علاوه ترخون در درمان مشکلات مرتبط با لثه نیز موثر است.

فواید ترخون در تسکین درد دندان

بهبود سیستم گوارش با خواص ترخون

عصاره های قوی موجود در ترخون، کمک می کند تا غذا بهتر هضم شده و سیستم گوارش، عملکرد بهتری داشته باشد. در واقع خواص ترخون از آغاز فرآیند گوارش، یعنی از ترشح بزاق در دهان تا دفع غذا توسط روده، در این جریان دخیل است. ترخون به دلیل وجود ماده ای به نام کاروتنوئید، چنین خاصیتی دارد. به گفته محققان، تمامی گیاهان دارویی حاوی این ترکیب، چنین خاصیتی دارند و با افزایش ترشح هورمون های مرتبط با فرآیند گوارش، به هضم بهتر غذا کمک می کنند.

خواص ترخون در مبارزه با باکتری ها

زمانی که بحث از خواص ترخون می شود، هیچ چیز به اندازه قابلیت این گیاه در مبارزه با باکتری ها، شناخته شده نیست. دو نوع باکتری در بدن وجود دارد که فعالیت آنها موجب بروز اختلالاتی مثل مشکلات تنفسی، اسهال و عفونت مجاری ادراری می گردد. مصرف عصاره گیاه ترخون، این دو باکتری خطرناک را به طور کامل از بین برده و بیماری های ناشی از فعالیت آنها را درمان می کند.

درمان کم خونی ناشی از فقر آهن با ترخون

یک قاشق غذاخوری برگ تازه یا خشک شده ترخون، 8 درصد از نیاز روزانه به آهن را تامین می کند. اگرچه 8 درصد مقدار قابل توجهی نیست، اما با قرار گرفتن در کنار دیگر منابع تامین آهن، می تواند احتیاجات بدن را برطرف کند. مصرف ترخون به ویژه برای زنان بسیار تاکید شده است. زیرا بیماری کم خونی در زنان که به دلیل فقر آهن اتفاق می افتد، بیشتر از مردان است.

گیاه ترخون موثر در افزایش اشتها

بهبود اشتها، یکی از خواص ترخون است که معمولا کمتر کسی با آن آشنایی دارد. اگر کم اشتها هستید و یا به دلیل داشتن یک بیماری زمینه ای میلی به خوردن غذا ندارید، ترخون را امتحان کنید. برای این منظور، هم می توان از برگ های تازه ترخون در کنار غذا استفاده کرد و هم می توان خشک شده این گیاه را به عنوان یک نوع ادویه به غذا اضافه نمود تا در کنار عطر بی نظیری که دارد، طعم غذا را نیز کمی تغییر دهد و موجب تحریک اشتها شود.

عوارض جانبی مصرف ترخون

تا این جا در مورد خواص ترخون صحبت کردیم و گفتیم که این گیاه معطر، در درمان بسیاری از بیماری ها موثر است. اما باید بدانید که مصرف این گیاه نیز همانند هر ماده غذایی دیگری اگر خارج از اصول باشد، ممکن است خطراتی در پی داشته باشد. در واقع ترخون، مقدار مصرف مشخصی دارد که بیش از آن، عوارض جانبی خواهد اشت. زنان باردار، افرادی که آلرژی شدید دارند و کسانی که قرار است تحت عمل جراحی قرار گیرند، مجاز به مصرف ترخون نیستند. زیرا ترکیبات خاصی در این گیاه وجود دارد که ممکن است موجب بروز مشکلاتی در فرد شود.

عوارض جانبی مصرف ترخون

بر اساس شواهد مجله اینترنتی ماه گیاه ترخون را اغلب به صورت خشک استفاده می کنند، زیرا نمونه تازه آن تنها در فصل تابستان قابل کشت است. اما در هر حال خواص ترخون هم به صورت تازه و هم خشک شده تفاوت چندانی ندارد و می توان در مواردی که گفته شد، از آن استفاده کرد.

[rs_post_grid cats=”39″ show_author=”no” post_per_page=”12″]
ممکن است شما دوست داشته باشید
نمایش نظرات (1)