شرکت نوکیا

نوکیا یکی از برندهای معروفی است که قطعا اغلب افراد در نقاط مختلف دنیا با آن آشنایی دارند و با شنیدن این نام، معمولا کیفیت و کارایی محصولات ارتباطی و الکترونیکی برای آنان تداعی می شود. طبق بررسی های مجله ماه شرکت نوکیا پیشینه بسیار طولانی دارد و بر خلاف آن چه که ما تصور می کنیم، فقط عرضه کننده محصولات ارتباطی مثل گوشی های همراه نیست، بلکه تولیدات متعددی دارد که در ادامه در مورد آن بحث خواهیم کرد.

تاریخچه تاسیس شرکت نوکیا

پس از سال ها فعالیت در عرصه های مختلف تولیدی، به دلیل مواجه با مشکلات مالی، شرکت نوکیا به شرکت مایکروسافت واگذار شد. اما اصل این شرکت چگونه و توسط چه کسی شکل گرفت؟ نوکیا در ابتدا توسط فردی به نام فردریک ایدستام با عنوان یک شرکت تولید کننده کاغذ در سال 1865 در شمال فنلاند تاسیس شد. سه سال بعد، یعنی در سال 1868 شعبه دیگری از این شرکت نیز در حومه شهر فنلاند راه اندازی شد. پس از آن فردریک آن را به یک شرکت سهامی تبدیل کرد و نام نوکیا برای اولین بار بر سر زبان ها افتاد.

ورود به عرصه تولید محصولات الکترونیکی

در جریان قرن 19 میلادی و به خصوص در دهه 1960، شرکت نوکیا رشد قابلیت توجهی داشت و در آن زمان بود که پا به عرصه تولید محصولات الکترونیکی نهاد. دو سال بعد، کیفیت محصولات نوکیا باعث شده تا اغلب تجهیزات الکترونیکی ارتش از جمله وسایل ارتباطی رادیویی، توسط این شرکت ساخته می شد. البته نوکیا شعبه های مختلفی داشت. برای مثال در سال 1898، شرکتی به نام Finish Rubber Works که تولید کننده محصولات پلاستیکی بود در زیر شاخه نوکیا تاسیس شد یا در سال 1912، کارخانه کابل سازی پایه گذاری شد. اگر چه فعالیت این سه شرکت با هم متفاوت بود و ربطی به یکدیگر نداشتند، اما پس از مدتی با هم ادغام شده و نام نوکیا را بیش از پیش معروف نمودند.

تولید تلفن های همراه توسط نوکیا

شرکت نوکیا در سال 1979 میلادی، با یک شرکت تولید کننده تلویزیون رنگی به نام سالورا همکاری خود را آغاز کرد و این اولین اقدام جهت تولید تلفن های رادیویی به نام Mobira OY بود. مدتی بعد، نوکیا اولین سیستم موبایل بین المللی Nordic Mobile Telephone را راه اندازی کرد. 5 سال بعد، اولین گوشی موبایلی که با شبکه NMT کار می کرد از جانب شرکت نوکیا ساخته شد. این گوشی 800 گرم وزن و 6308 دلار قیمت داشت، اگرچه به نسبت استاندارد های امروز کمی سنگین و گران قیمت به نظر می رسید اما با استقبال خوبی رو به رو شد.

دهه 1990 اوج درخشندگی و موفقیت این شرکت فنلاندی بود. در سال 1994، گوشی همراه مدل 2100 با زنگ تماس ویژه نوکیا وارد بازار شد. سه سال بعد، بازی Snake که برای تمامی کاربران نوکیا نامی آشنا است، طراحی و بر روی گوشی ها نصب شد. استقبال از این گوشی به قدری زیاد بود که حتی خود مدیران نیز پیش بینی چنین فروشی را نداشتند. در همان سال، حدود 20 میلیون عدد از گوشی 2100 در سراسر دنیا به روش رسید.

همزمان با آغاز سال 1997، محصول جدید از نوکیا با نام Communicator عرضه شد که به نظر می رسید بسیار فراتر از زمان خود است. این گوشی در کنار ظاهر زیبایی که داشت، دارای امکاناتی مثل نمایشگر مصور، دریافت و ارسال ایمیل، فکس و دارای تقویم بود. در همین سال، دو محصول دیگر با نام های نوکیا 6110 و نوکیا 5110 نیز رونمایی شد که آنها نیز دارای امکانات منحصر به فردی بودند. تنظیمات جدید و منوهای متعدد از ویژگی های عمده این گوشی ها بودند.

تولید تلفن های همراه توسط نوکیا

آغاز تحول در گوشی های همراه شرکت نوکیا

از این پس سیر تحول گوشی های همراه در نوکیا آغاز شد و با تولید هر مدل جدید، امکانات جدیدی نیز به همراه آن در دسترس قرار می گرفت. برای مثال گوشی مدل 7110 با قابلیت تنظیمات جدید، مدل 7650 به همراه دوربین و قابلیت عکاسی و نوکیا 6650 با امکان 3G عرضه شد. در سال 1998، نوکیا در اوج بود و در واقع آن زمان سردمدار محصولات ارتباطی بود، آن هم در شرایطی که برند هایی مثل اپل، سونی و سایمن نتوانسته بودند در تولید محصولات خود موفقیت چشمگیری داشته باشند. شرکت نوکیا از همین فرصت استفاده کرده و سود خود را از فروش محصولات به 42 میلیارد دلار افزایش داد.

سقوط شرکت نوکیا با ظهور برند های جدید

پس از سال های درخشانی که شرکت نوکیا به خصوص در دهه 90 میلادی داشت، به تدریج محبوبیت خود را از دست داد و به ورطه سقوط کشیده شد. سال 2007 اولین نشانه های سقوط شرکت با ظهور برند HTC و مجهز بودن آن به امکانات گوگل مشاهده شد. هم زمان با عرضه محصولاتی مثل آیفون توسط شرکت اپل و نمونه های دیگر، نوکیا نتوانست گام به گام با آنها پیشرفت کند و در ارائه فناوری های جدید، کمی عقب ماند و دیگر نتوانست به روزهای اوج خود باز گردد و در سال 2013 نیز به دلیل ورشکستگی، سهام خود را با قیمتی در حدود 7 میلیارد دلار به مایکروسافت واگذار کرد. پس از واگذاری نوکیا به مایکروسافت، حدود 32000 نفر از کارکنان آن به شرکت مایکروسافت منتقل شدند. حدود 4700 نفر از این کارمندان، فنلاندی هستند.

بازگشت به عرصه رقابت با تولید نوکیا لومیا

در نیمه دوم سال 2013 نوکیا توانست حدود 7 میلیارد دلار از فروش نوکیا لومیا دریافت کند. در زمان واگذاری مدیر نوکیا فردی به نام استفان الوپ بود که قبلا یکی از مهندسین مایکروسافت بوده و با پیوستن این دو شرکت دوباره پا در عرصه فعالیت های نرم افزاری نهاده است. این فرد همچنین به عنوان اولین مدیر غیر فنلاندی شرکت نوکیا نیز شناخته شده بود. بازار فروش تمامی محصولات مایکروسافت و نوکیا تحت نظر تامی رلر و مارک پن است. اولین محصول ساخت مشترک نوکیا و مایکروسافت، نوکیا لومیا 800 و لومیا 710 بود. همین محصول باعث شد تا نوکیا در سال 2013 دوباره به سوددهی برسد و بتواند تا حدودی زیان های گذشته را جبران کند.

بازگشت به عرصه رقابت با تولید نوکیا لومیا

البته چندی است که نوکیا دیگر تمرکزی بر روی طراحی و تولید گوشی های همراه نداشته و در پی فعالیت در زمینه زیر ساخت های مخابراتی است. اما شایعاتی به گوش می رسد که در این مدت، طراحان مشغول طراحی نمونه های جدید گوشی های هوشمند و تبلت بوده اند و در پی آن هستند تا شرکت نوکیا را دوباره وارد عرصه هی بین المللی کنند.جهت آشنایی با برند های جهان با مجله اینترنتی ماه همراه باشید.

مقاله مرتبط: نوکیا 8110

[rs_post_grid cats=”49″ show_author=”no” post_per_page=”12″]
ممکن است شما دوست داشته باشید
نمایش نظرات (1)