کمردرد

کمردرد ، دردی است شایع که تقریبا اغلب افراد آن را تجربه کرده اند. در بسیاری از موارد، درد کمر طی چند ساعت یا چند روز با مصرف مسکن برطرف می شود. اما در مواردی که کمردرد علت خاصی داشته باشد، ممکن است تا چند روز ادامه پیدا کند و حتی زندگی عادی فرد را نیز تحت تاثیر قرار دهد. برای اطلاع از علل اصلی بروز کمردرد، انواع مختلف آن و راه های درمان خانگی کمردرد با مجله سلامت ماه همراه باشید.

کمردرد ، علل و روش های درمان آن

یکی از عللی که موجب می شود فرد توان حرکتی خود را از دست داده و امکان فعالیت نداشته باشد، کمردرد است. مصرف برخی داروها، انجام برخی فعالیت ها و یا وارد آمدن برخی آسیب ها، همگی از عواملی هستند که منجر به درد در ناحیه کمر می شوند. کمردرد اختلالاتی است که در هر سنی ممکن است ایجاد شود. اما در سنین بالا، شدت آن بیشتر خواهد بود. زیرا استخوان ها ظرفیت کمتری برای تحمل درد و فشار خواهد داشت.

دلایل بروز کمردرد

کمر، دارای ساختار تقریبا پیچیده ای از عضلات، تاندون ها، بافت ها، دیسک و استخوان هاست که همکاری همه آنها با یکدیگر، فرد را در حرکت کردن یاری می کند. بخش های مختلف ستون فقرات با قطعه های غضروف مانندی به نام دیسک به قسمت های مختلف تقسیم شده اند. اختلال در هر کدام از این بخش ها منجر به بروز دردهای شدید در ناحیه کمر خواهد شد. البته در مواردی نیز، علت اصلی دردها دقیقا مشخص نیست. معمولا آسیب های وارد شده به کمر، به دلایلی که در ادامه توضیح می دهیم به وجود می آیند.

بروز کمردرد در اثر فشار یا ضربه به کمر

در بسیاری از موارد کمردرد در اثر فشار، ضربه یا جراحت در فرد ایجاد می شود. از جمله شایع ترین عواملی که منجر به ایجاد آسیب های کمر می شوند شامل: فشار ماهیچه ای، گرفتگی عضلات، درد شدید در ماهیچه ها، آسیب به دیسک، افتادن از ارتفاع و یا برخورد به جسمی محکم و سنگین است. بلند کردن جسم به روش غلط، بلند کردن اجسام سنگین و حرکات ورزشی اشتباه نیز از جمله فعالیت هایی است که منجر به کمردرد می شود.

بروز کمردرد در اثر مشکل ساختاری

گاهی اوقات اختلال در ساختار فیزیکی موجب ایجاد درد در ناحیه کمر می شود.

  • جدا شدن دیسک ها: هر مهره از ستون فقرات به وسیله دیسک ها از یکدیگر جدا می شوند. اگر فاصله ایجاد شده میان دیسک ها بیش از حد معمول باشد، فشار زیادی بر اعصاب وارد می شود، در نتیجه کمردرد اتفاق می افتد.
  • دیسک انفجاری: فاصله زیاد میان دیسک ها، علاوه بر فشار بر اعصاب، موجب پاره شدن آنها نیز می شود که خود عامل دیگری جهت افزایش فشار و درد کمر است.
  • سیاتیک : سیاتیک رگی است که از ناحیه زیر زانو به سمت ستون فقرات امتداد دارد. درد ناشی از راه رفتن در این رگ، تا کمر ادامه پیدا می کند و منجر به کمردرد می شود.
  • آرتروز : آرتروز یا درد مفاصل در اغلب موارد، مفاصل لگن، کمر و نواحی اطراف آن را تحت تاثیر قرار می دهد. شدت آرتروز باعث می شود تا فضای اطراف ستون فقرات باریک شده و درد شدیدی در آن ایجاد شود.
  • پوکی استخوان : پوکی استخوان که معمولا در اثر افزایش سن روی می دهد، همه بخش های اسکلتی از جمله کمر و ستون فقرات را نیز تحت تاثیر قرار می دهد و موجب بروز کمردرد می شود.
  • مشکلات کلیوی: در مواردی، کمردرد به دلیل وجود سنگ کلیه یا عفونت در کلیه ایجاد می شود.

فعالیت بدنی اشتباه عامل ایجاد کمردرد

درصد بسیاری از دردهای کمر به دلیل پوزیشن های نادرست در هنگام فعالیت های روزانه است. گرفتگی عضلات، خم شدن هنگام سرفه یا عطسه کردن، کشش زیاد عضلات، ثابت نشستن یا ایستادن برای مدت طولانی، هل دادن، کشیدن یا بلند کردن اجسام سنگین، فشار زیاد به گردن و خوابیدن در حالت اشتباه، از جمله مثال هایی است که باعث ایجاد کمردرد می شوند.

فعالیت بدنی اشتباه عامل ایجاد کمردرد

برخی از علل دیگر بروز کمردرد

  • سرطان ستون فقرات: گاهی اوقات سلول های سرطانی به ستون فقرات رسیده و این قسمت را نیز درگیر می کنند. ایجاد فشار بر روی سلول های عصبی توسط تومور سرطانی، موجب درد در ناحیه کمر می شود.
  • عفونت ستون فقرات: افزایش دمای غیر عادی بدن یا احساس گرمای شدید در ستون فقرات، نشان دهنده وجود عفونت در این قسمت است.
  • اختلال خواب: افرادی که دچار کم خوابی یا بی خوابی هستند، بیش از دیگران در معرض کمردرد قرار دارند.

راه های درمان کمردرد

در بسیاری از موارد، کمردرد ها چندان جدی نیست و به راحتی می توان آن را درمان کرد. اما اولین قدم در درمان، شناخت علت اصلی است. در مواردی که کمردرد زیاد حاد نیست و در اثر جراحت جزیی به وجود آمده، پس از چند روز و با مصرف مسکن، درد تسکین می یابد. زمانی باید در مورد درد کمر نگرانی داشت که علاوه بر کمر، پاها نیز دچار درد و بی حسی شده باشد. در این صورت، باید به پزشک مراجعه کرد تا مسئله به طور جدی مورد بررسی قرار گیرد.

پس از اینکه علت اصلی توسط پزشک شناسایی شد باید در مورد روش درمان تصمیم گیری کرد. بسته به علت کمر درد ، روش درمانی نیز متفاوت است. در مواردی که درد زیاد جدی نیست، خود پزشک توصیه هایی برای بهبود سریع تر ارائه می دهد. برخی از این درمان ها ساده است و در منزل می توان آنها را انجام داد، مثل تمرینات ورزشی که پزشک ارائه می دهد، کمپرس آب سرد یا گرم، ماساژ یا مصرف برخی از داروها که کمک می کند تا درد سریع تر تسکین یابد. برخی اقدامات ساده نیز در بهبود درد کمر موثرند که در ادامه آن ها را بررسی می کنیم.

بهبود وضعیت خوابیدن برای درمان کمردرد

معمولا زمانی که فرد دچار کمردرد می شود، خواب راحتی ندارد. در مقابل بی خوابی نیز شدت درد را افزایش می دهد. بهتر است با تغییر پوزیشن خوابیدن و توجه به میزان خواب در سنین مختلف به داشتن خواب راحت کمک کنید. اگر دچار کمردرد هستید، بالشتی را بین پاهای خود قرار داده به طوری که زانوها روی هم نباشد، همیشه به پهلو بخوابید، به شکلی که ستون فقرات در حالت طبیعی خود باشد. اگر نیاز بود تا به پشت بخوابید، حتما بالشتی کوچک زیر زانو ها قرار دهید.

درمان کمردرد با ورزش کردن

اغلب پزشکان توصیه می کنند که در هنگام بروز کمردرد باید استراحت کرد. اما به گفته محققان طب ورزشی، استراحت و خوابیدن زیاد درد را تشدید می کند. استراحت فقط 1 تا 2 روز کافی است. پس از آن باید حرکت را آغاز و به آرامی ورزش کرد تا از گرفتگی مفاصل جلوگیری شود.

درمان کمردرد با ورزش کردن

تحقیقات نشان داده که ورزش هایی مثل شنا، پیاده روی و یوگا تاثیر به سزایی در بهبود وضعیت بیمار خواهد داشت که در مقاله فواید ورزش یوگا از نظر علم می توانید در مورد این موضوع بیشتر مطالعه نمایید. اغلب روش های درمانی، راه کارهایی هستند که در منزل به راحتی قابل اجراست. برای مثال فیزیوتراپی در واقع همان اعمال حرارت به موضع است که می توان با کیسه آب گرم، دوش آب گرم یا کمپرس گرم نیز انجام داد. آن چه که از نظر مجله اینترنتی ماه اهمیت دارد این است که چنین عارضه هایی را نباید رها کرد و حتما پزشک در مورد آنها مشورت نمود تا سریعا منشا کمردرد شناسایی شود. با شناخت بهتر علت بیماری، درمان سریع تر و موثرتر خواهد بود.

[rs_post_grid cats=”39″ show_author=”no” post_per_page=”12″]
ممکن است شما دوست داشته باشید
نمایش نظرات (1)