سرفه

سرفه در حقیقت نوعی واکنش دفاعی بدن به محرک هایی است که سیستم تنفسی را تحت تاثیر قرار داده اند. در هنگام سرفه، هوای بازدمی با سرعت و شدت زیاد از دهان خارج شده و معمولا به صورت ارادی و واکنشی، صورت می گیرد. سرفه، یا در هنگام سرماخوردگی و به دلیل عفونت ایجاد شده در مجاری تنفسی بروز می کند یا هنگام مواجه با محرک هایی که باعث تشدید حساسیت در فرد می شود. سرفه، انواع مختلفی دارد که با توجه به نوع و محرک آن، درمان نیز متفاوت خواهد بود. در این میان، درمان سرفه با آب آناناس یکی از روش های موثر از بین سرفه های آزاردهنده است. گاهی اوقات سرفه، به دلایلی خاص کهنه می شوند. در این اینجا کارشناسان مجله سلامت ماه قصد دارند به بررسی علل سرفه های مزمن بپردازند.

سرفه و علل بروز آن

سرفه، واکنشی ارادی است که جهت تمیز کردن مجاری تنفسی و باز کردن راه تنفس از گرد و غبار و مواد زائد انجام می شود. سرفه، خود به عنوان یک بیماری تلقی نمی شود، اما می تواند علامت مشخصی از یک بیماری جدی مانند بیماری سرماخوردگی و آنفولانزا باشد. سرفه های خشک معمولا بدون ترشح است، اما سرفه های چرکین، با ترشح مخاط همراه می شود تا از این طریق، مسیر تنفسی باز شود. در بسیاری از موارد سرفه، پس از یک تا سه هفته، بهبود یافته و نیازی به درمان خاصی ندارد. در صورتی که مدت زمان ابتلا به این اختلال، بیش از 3 هفته بود و شدت آن افزایش یافت، باید با پزشک در این زمینه مشورت کرد. سرفه ها به دو دسته تقسیم می شوند.

انواع سرفه و علل بروز آن

سرفه های کوتاه مدت: از جمله علل شایع که می تواند منجر به بروز سرفه های کوتاه مدت در فرد شود، شامل:

  • هرگونه بیماری عفونی در قسمت های فوقانی سیستم تنفسی مثل سرماخوردگی ، آنفولانزا ، اختلالات نای و اختلالات سینوسی.
  • عفونت های ایجاد شده در قسمت تحتانی سیستم تنفسی مثل ریه ها و یا لوله های تنفسی، مثل ذات الریه یا برونشیت.
  • داشتن حساسیت های خاص مانند حساسیت فصلی

سرفه های بلند مدت: بیماری هایی مثل آسم یا قرار گرفتن در معرض گرد و غبار به دلیل موقعیت شغلی، از جمله مواردی است که باعث می شود فرد در اغلب اوقات دچار سرفه شود.

دلایل عدم بهبود سرفه

در صورتی که سرفه، پس از مدت مشخصی بهبود پیدا نکرد، باید مشخص کنید که علت اصلی این مسئله چیست و در پی درمان آن باشید. علت ممکن است یکی از موارد زیر باشد:

آسیب مجاری تنفسی پس از سرماخوردگی یا آنفولانزا

دلیل اصلی اغلب سرفه های مزمن از نظر کارشناسان هنوز ناشناخته باقی مانده است، اما یکی از عللی که باعث ایجاد این وضعیت می شود، سرماخوردگی یا آنفولانزا است. در بسیاری از موارد علائم بیماری از بین رفته اما هنوز سرفه، ادامه دارد. حساس شدن مجاری تنفسی و تنگ تر شدن آنها در اثر وجود باکتری یا ویروس، باعث این امر می شود. به محض از بین رفتن عامل عفونت، سرفه نیز برطرف خواهد شد.

آسم و آلرژی

آسم و آلرژی از علل عمده اغلب سرفه های مزمن است. در مواردی، فرد هنگام سرماخوردگی و در اثر سرفه های مکرر، متوجه وجود بیماری آسم در خود می شود. رفلاکس اسید معده و حالت آپنه در هنگام خواب نیز می تواند منجر به سرفه های شدید شود. خوشبختانه این موارد قابل درمان بوده و با چند راه کار ساده می توان آن را درمان کرد.

آسم و آلرژی

استرس

استرس یکی از عواملی است که می تواند طول دوران سرماخوردگی را افزایش دهد، در نتیجه سرفه نیز شدت می یابد. هر چه میزان استرس در این دوران بیشتر شود، علاوه بر شدت بیماری، دوره درمان سرفه، را نیز طولانی تر می کند. بهترین راه برای مقابله با این وضعیت این است که در هنگام سرماخوردگی فقط استراحت داشته و از خواب کافی غافل نشوید.

عدم مصرف مایعات به مقدار کافی

خشکی بدن در هنگام سرماخوردگی از دیگر علل سرفه های مزمن است. نوشیدن به اندازه آب، آبمیوه یا سوپ، می تواند از خشکی بدن جلوگیری کند. از طرفی، مصرف کافئین و الکل در این دوران، به خشکی بیشتر بدن کمک می کند. علاوه بر مایعات، استفاده از دستگاه بخور نیز برای حفظ رطوبت بدن مفید است.

استفاده بیش از حد از اسپری باز کننده مجرای بینی

گرفتگی بینی یکی از علائم شایع سرماخوردگی است. اسپری های باز کننده مجاری بینی، راهی است که بتوان با کمک آن این مشکل را برطرف کرد. اما میزان استاندارد استفاده از این اسپری، 3 تا 4 بار است. بیش از این میزان، اسپری محیط راه های تنفسی را حساس کرده و با ایجاد خشکی در آن موجب بروز سرفه های مزمن می شود.

هوای بسیار خشک یا بسیار مرطوب

هوای بسیار خشک خصوصا در فصل پاییز و زمستان، موجب بروز خشکی در بدن شده و می تواند عاملی برای تشدید سرماخوردگی و سرفه، باشد. از طرفی، رطوبت بیش از حد در محیط، آلرژی را در فرد تحریک کرده و سرفه های ناشی از حساسیت به مواد مختلف شدت می یابد. مقدار میانگین رطوبت هوا در فضای منزل باید بین 40 تا 50 درصد باشد.

عفونت های باکتریایی

سرماخوردگی در مواردی ممکن است با فعالیت باکتری ها در مسیرهای تنفسی همراه باشد. در واقع سرماخوردگی به دلیل آسیب به مجاری تنفسی زمینه را برای فعالیت باکتری ها فراهم می کند. اگر هنگام سرفه، در ناحیه گلو دردی احساس کردید، قطعا سرفه به دلیل عفونت، ایجاد شده است.

مصرف داروهای فشار خون و سرفه های مزمن

اغلب کسانی که داروهای کاهش فشار خون مصرف می کنند، دچار سرفه های مزمن هستند. سرفه، از عوارض جانبی این داروهاست. در مواردی، می توان با عوض کردن دارو و جایگزین کردن نمونه دیگر این مشکل را برطرف کرد. اما اگر نتیجه بخش نبود، باید با پزشک در این زمینه مشورت نمود.

بیماری های خطرناکی که با سرفه آغاز می شوند

در موارد بسیاری به ویژه در فصل سرما و در اثر سرماخوردگی دچار سرفه می شویم. اما معمولا ساده از کنار آن عبور کرده و حتی با وجود شدت یافتن، توجه چندانی به آن نمی کنیم. باید بدانید که سرفه، در مواردی می تواند علامت وجود یک بیماری جدی باشد که حتما باید با پزشک در مورد آن مشورت نمود. از جمله این بیماری ها:

  • سرطان ریه : سیگار به عنوان یکی از علل اصلی سرطان ریه شناخته شده، اما در مواردی نیز، سرطان به دلایل دیگری در فرد شکل می گیرد. رشد غیر عادی سلول ها در ریه یا مجاری تنفسی را با عنوان سرطان می شناسیم. سرفه یکی از علائمی است که با ایجاد تومور در ریه، خود را بروز داده و دائما تکرار می شود. در صورتی که سرفه ها شدت یافت، باید به پزشک مراجعه کرد. سرفه های خونی، جزء موارد اورژانسی شمرده شده و سریعا باید تحت درمان قرار گیرند.
  • نارسایی قلبی: در صورتی که قلب به درستی فعالیت خود را انجام ندهد، اعضایی مثل ریه، اکسیژن دریافت نکرده و دچار آسیب می شوند. سرفه نیز اولین علامت آسیب در ریه است. نارسایی قلبی، یکی از عللی است که می تواند در عملکرد قلب اختلال ایجاد کرده و اکسیژن رسانی به اعضایی مانند ریه را با اختلال مواجه سازد.

بیماری های خطرناکی که با سرفه آغاز می شوند

علاوه بر موارد فوق مطالعات مجله سلامت ماه نشان می دهد که ایجاد زخم در ریه، ورم ریه، سندرم مزمن تنفسی و وجود فیبروز یا کیست در ریه، از دیگر بیماری هایی است که سرفه های مزمن، جز علائم اولیه آنها به حساب می آیند. اگر از سرفه، رنج می برید پیشنهاد می کنیم مقاله درمان سرفه به روش خانگی را از دست ندهید.

[rs_post_grid cats=”39″ show_author=”no” post_per_page=”12″]
ممکن است شما دوست داشته باشید
نمایش نظرات (1)