هپاتیت چیست

در تشخیص اینکه هپاتیت چیست بهتر است بگوییم هپاتیت در واقع ابتلای کبد به عفونت های حاد است. عامل اصلی هپاتیت، ویروس های عفونی است، اما عوامل دیگر نیز موجب بروز هپاتیت می شوند. هپاتیت گاهی نتیجه مصرف بیش از حد داروها و الکل است. هپاتیت خود ایمن، نوعی بیماری است که زمانی که بدن در برابر بافت کبد، پادتن تولید می کند، ایجاد می شود.

هپاتیت چیست و تاثیرات آن بر بدن

کبد در قسمت بالای شکم و در سمت راست قرار گرفته است. عملکرد کبد بر سیستم متابولیسم بدن تاثیر بسزایی دارد. برای مثال بر تولید صفرا که ماده ای ضروری برای هضم غذاست، تاثیر گذار است.

  • مواد سمی را از بدن شما دفع می کند.
  • موجب از بین رفتن کلسترول خون، هورمون های خطرناک و اثرات مضر داروها در بدن می شود.
  • ساختار کربوهیدرات ها، چربی ها و پروتئین ها را می شکند.
  • محل ذخیره ی گلوکوژن، مواد معدنی و ویتامین های A، D، E، K است.

هپاتیت چیست و تاثیرات آن بر بدنطبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها(CDC) 4 میلیون نفر از مردم آمریکا مبتلا به هپاتیت نوع B وC  هستند. البته شماری از مردم نیز از بیماری خود اطلاعی ندارند. نوع درمان، به نوع هپاتیت بستگی دارد. با تغییر سبک زندگی و عمل به توصیه هایی ساده، می توان از ابتلاء به برخی انواع هپاتیت جلوگیری کرد.

انواع هپاتیت و درمان آن

عفونت حاد کبد که به عنوان هپاتیت معروف است، شامل 4 نوع A، B، C، D، E است که هر کدام از این انواع هپاتیت، ریشه ها و روش های درمانی خاص خود را دارد. هپاتیت A معمولا دوران کوتاه و کم خطری دارد، در حالیکه نوع B، C، D طولانی مدت بوده و معمولاٌ به شکلی حاد و مزمن بروز می کند. هپاتیت نوع E  نیز اگرچه کوتاه مدت است، اما در زنان باردار بسیار خطرناک است.

هپاتیت A چیست؟

از طریق عفونت ویروس A (HAV) به وجود می آید. این نوع از هپاتیت، از طریق ادرار و مدفوع فرد مبتلا قابل انتقال به دیگران است.

هپاتیت B

ویروس هپاتیت B از طریق مایعات بدن مثل خون، ترشحات مقعدی، یا منی فرد آلوده به دیگران منتقل می شود. استفاده از سرنگ آلوده به فرد بیمار، رابطه ی جنسی و استفاده از تیغ مشترک موجب انتقال ویروس می شود. طبق گزارشCDC، 1 میلیون نفر از مردم آمریکا و 350 میلیون نفر از کل دنیا، مبتلا به هپاتیت مزمن نوع B هستند.

هپاتیت C

علت آن، ویروس نوع C (HCA) است. در اثر ارتباط نزدیک با خون فرد آلوده از طریق استفاده از سرنگ مشترک و رابطه جنسی، به وجود می آید.

هپاتیت D

این نوع از هپاتیت که به هپاتیت دلتا نیر معروف است، یک بیماری کبدی جدی است که در اثر فعالیت ویروسD  هپاتیت (HCV) به وجود می آید. این نوع هپاتیت نیز همانند بقیه، از طریق خون منتقل می شود. نوع D در میان انواع دیگر، کمتر اتفاق می افتد و فقط با نوع B به وجود می آید. در واقع ویروس هپاتیت D، بدون وجود و فعالیت ویروس نوع B، ایجاد نمی شود.

هپاتیت E

ویروس آن از نوع E(HEV) است که در آب وجود دارد. این نوع هپاتیت اغلب در مناطقی که اصول بهداشتی را رعایت نمی کنند و آب آلوده دارند، بیشتر است. بروز این نوع هپاتیت بیشتر در خاورمیانه، مناطق مرکزی آمریکا و آفریقا دیده می شود.

دلایل هپاتیت غیر ویروسی

مصرف بیش از حد الکل، موجب آسیب به کبد و ایجاد عفونت می شود. این نوع آسیب را گاهی هپاتیت الکلی می نامند. الکل به طور مستقیم بر سلول های کبد تاثیر می گذارد. در طولانی مدت، تخریب سلول های کبد، موجب از کار افتادن آن و ضخیم شدن و زخم شدن بافت های آن می شود.  مصرف بیش از حد بعضی داروها نیز، سبب ته نشینی آن ها در کبد و آسیب به سلول های آن می شود.

واکنش سیستم خود ایمنی

در برخی موارد، سیستم ایمنی بدن، کبد را به عنوان یک جسم مضر در بدن شناسایی کرده و قصد نابودی آن را دارد. به همین علت، عفونت ایجاد شده، مانع از کار کبد می شود. بروز این اختلا در زنان، سه برابر از مردان است.

علائم هپاتیت

اگر فرد مبتلا به هپاتیت مزمن از نوع C، B باشد، در ابتدا علائمی را مشاهده نمی کند. علائم زمانی که عملکرد کبد مختل نشود، خود را بروز نمی دهند. علائم هپاتیت مزمن شامل:

  • چاقی بیش از حد
  • علائمی شبیه آنفولانزا
  • ادرار تیره
  • دردهای شکمی
  •  کم اشتهایی
  • کاهش غیر منتظره وزن
  • زردی پوست و چشم ها که ممکن است علامت ابتلا به یرقان نیز باشد.

روند بروز هپاتیت های مزمن، بسیار کند است و این علائم ممکن است هیچ گاه مورد توجه قرار نگیرد.

علائم هپاتیت

تشخیص هپاتیت

برای تشخیص هپاتیت، پزشک ابتدا سابقه ی بیماری شما را بررسی می کند تا مشخص شود آیا عفونتی، چه به صورت حاد و چه به صورت معمولی در بدن شما وجود دارد یا خیر. سپس از طریق معانیه ی فیزیکی و با فشار بر روی شکم وجود عفونت یا بزرگی کبد شما را تشخیص می دهد.

پس از معانیه ی فیزیکی، از طریق یک آزمایش خون، نحوه ی عملکرد کبد، مورد بررسی قرار می گیرد. اگر نتیجه ی ازمایش، نشان از عملکرد نا مطلوب کبد داشت و یا در معاینه ی فیزیکی، علامت خاصی از بیماری کبدی مشاهده نشد، امکان وجود مشکل در کبد بسیار زیاد است. بالا بودن سطح آنزیم ها در کبد، نشان از عملکرد بر کبد، آسیب یا فشار  بر روی آن است.

در این حالت، پزشک، آزمایش خون دیگری را انجام می دهد و در آن وضعیت کبد را از نظر وجود ویروس های خطرناک بررسی می کند. علاوه بر بررسی ویروس های مربوط به هپاتیت، در این آزمایش، سیستم خود ایمنی بدن نیز مورد توجه قرار می گیرد.

تشخیص هپاتیت با اولتراسوند

سیستمUltra sound شکمی، با تابش امواج، عکسی از اعضای درونی شکم تهیه می کند. این تست به پزشک کمک می کند تا از نزدیک، کبد را مشاهده و آن را از نظر وجود عفونت های مربوط به هپاتیت مورد بررسی قرار دهد.

راه های درمان هپاتیت A

معمولا، این نوع هپاتیت به روش های درمانی خاصی نیاز ندارد، زیرا کوتاه مدت است و آسیب خاصی در بر ندارد. اگر عفونت موجود در کبد مشکل ساز باشد، بیشتر استراحت توصیه می شود. فقط زمانی که فرد دچار استفراغ یا اسهال شد، برای تقویت و حفظ قوای بدن، داروهای مکمل تجویز می شود. برای پیشگیری از هپاتیت نوع A، واکنس آن موجود است که اغلب بین سنین 18-12 سالگی تزریق می شود.

درمان هپاتیت B

اگر در حالت حاد نباشد، داروی خاصی ندارد. اما در حالت مزمن با دارو های ضد عفونت درمان می شود. معمولاٌ درمان این نوع هپاتیت هزینه زیادی دارد. زیرا طول دوره ی درمان طولانی است و نیاز به مراقبت مداوم پزشک و معاینه دارد. این نوع هپاتیت نیز، واکسن پیشگیری دارد.

درمان هپاتیت C

در هر دو حالت خفیف و مزمن، از داردهای ضد عفونت استفاده می شود. افرادی که دچار هپاتیت C هستند، از گروه های حاضر در صف پیوند کبد قرار می گیرند.

درمان هپاتیت D

داروی خاصی برای درمان این نوع هپاتیت به صورت قطعی وجود ندارد. فقط در بعضی موارد از دارویی به نامAlFa in terFerferan استفاده می شود که البته در همه ی موارد نیز نتیجه بخش نیست. برای پیشگیری از هپاتیتD، از واکنس هپاتیت نوع B استفاده می شود.

درمان هپاتیت E

به این دلیل که زیاد حاد نیست، داروی خاصی نیز برای درمان آن وجود ندارد. فقط به فرد توصیه می شود تا استراحت کرده و رژیم غذایی مناسب داشته باشد. اختلال در انجام امور روزانه کبد و سایر اعضا بدن از عوارض کلی هپاتیت محسوب می شود بنابراین جدی گرفتن این علائم بسیار حائز اهمیت است، مجله اینترنتی ماه برای شما آرزوی سلامت را از خداوند خواستار است.

[rs_post_grid cats=”43″ show_author=”no” post_per_page=”4″]
ممکن است شما دوست داشته باشید
نمایش نظرات (2)