سرطان پوست

در میان انواع مختلف سرطان ها، سرطان پوست نسبت به بقیه سریع تر تشخیص داده می شود. زیرا فرد به راحتی می تواند تغییرات هر چند جزیی را در پوست مشاهده کرده و سریعا به وجود هر علامت غیر عادی مبنی بر سرطان پی ببرد یکی از موارد مشهود سرطان خدمه هواپیما است که بدلیل در معرض قرار گرفتن با تشعشعات رخ می دهد. قطع به یقین، هر چه بیماری زودتر تشخیص داده شود، امکان درمان آن نیز بیشتر خواهد بود. اما اینکه سرطان پوست دقیقا شامل چه وضعیتی است و انواع مختلف آن دارای چه ویژگی هایی هستند، عنوان مقاله ای است که توسط کارشناسان مجله سلامت ماه تهیه شده و در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

پس سرطان پوست به دلیل تشخیص زودرس، امکان بهبود بیشتری دارد. شاید یکی از نکات مثبت در مورد درمان  سرطان پوست این است که فرد می تواند معاینه اولیه را بدون هیچ هزینه ای، خودش در منزل انجام دهد. از این رو، پزشکان به افراد راه کارهای مختلفی را توصیه می کنند تا با کمک آنها بیماری زودتر تشخیص داده شده و تحت درمان قرار گیرد.

تعریف سرطان پوست

به رشد غیر طبیعی سلول های پوستی، سرطان پوست گفته می شود. سرطان پوست معمولا در نواحی از بدن که بیشتر در معرض تابش خورشید قرار داشته اتفاق می افتد. اما این مسئله در مورد همه، عمومیت ندارد؛ زیرا مواردی از سرطان نیز مشاهده شده که ناحیه درگیر شده، هیچ ارتباطی با تابش نور نداشته است. به طور کلی رشد سلول های سرطانی پوست ، دو نوع است: کارسینوم کراتینوسیت و ملانوما

کارسینوم کراتینوسیت

آسیب در این نوع از سرطان پوست ، بیشتر سلول های اساسی و پایه ای را درگیر می کند و از شایع ترین موارد است. این نوع از سرطان، بیشتر در نواحی از بدن که در معرض تابش نور خورشید قرار دارند اتفاق می افتد، مثل سر و گردن. اساسا این نمونه از آسیب پوستی ، زیاد گسترده نیست و امکان انتقال آن به دیگر قسمت های بدن وجود ندارد، مگر اینکه فرد تحت مراقبت پزشکی قرار نگرفته باشد که در این صورت، رشد سلول های سرطانی ادامه خواهد یافت.

ملانوما

این نوع از سرطان، بیشتر سلول های رنگ ساز پوست را درگیر می کند و به راحتی قابل پخش شدن است و سرعت شیوع آن در بدن، تقریبا بالاست. سرطان ملانوما در مردان، بیشتر در نواحی سینه و پشت اتفاق می افتد و در زنان، بیشتر در پاها دیده شده است. این نوع عارضه پوستی اگر در مراحل اولیه شناخته شود، به راحتی قابل درمان خواهد بود یا حداقل می توان از گسترش آن جلوگیری کرد. اما هر چه از وجود آن، زمان بیشتری سپری شده باشد، هم درمان مشکل تری خواهد داشت و هم سرعت گسترش آن در بدن، بیشتر خواهد شد.

انواع سرطان پوست

انواع سرطان پوست

دو نمونه اصلی سرطان پوست ، کارسینوم کراتینوسیت و ملانوما است که در بالا به آن اشاره کردیم. اما علاوه بر این ها، جراحات پوستی دیگر نیز می تواند عاملی جهت ابتلای فرد به سرطان پوست شود. مواردی مثل:

  • اکتینیک کراتوزیس: در این حالت، زخم ها یا وصله های صورتی یا قرمز مانند در پوست ایجاد می شود که البته سرطانی نیست، بلکه به عنوان علائم پیش سرطانی شناخته می شود. اگر این زخم ها درمان نشود و همین طور رها شوند، موجب بروز و رشد سلول های سرطانی شده و به انواع خطرناک تر و غیر قابل درمان تبدیل می شوند.
  • کارسینوم سلول های پایه ای: 90 درصد از مبتلایان به سرطان پوست ، از این دسته هستند. در این نوع سرطان، توده ای غده مانند در گردن یا سر ایجاد می شود و احتمال گسترش آن بسیار کم است.
  • کارسینوم سلول های فلس دار: این نوع عارضه بیشتر در لایه های بیرونی پوست اتفاق افتاده و زیاد عمیق نیست. نسبت به دیگر انواع سرطان ها، کمی آزار دهنده تر است و به صورت لکه های قرمز و پولک مانند خود را نشان می دهد.
  • ملانوما: هر چند، درصد ابتلا به این نوع سرطان بسیار کم است، اما جزء خطرناک ترین هاست. در واقع سرطان ملانوما فقط یک درصد از جمعیت مبتلایان به سرطان  پوست را تشکیل می دهد، ولی بیشترین شمار مرگ و میر ناشی از سرطان را به خود اختصاص داده است. ملانوما در اصل، سلول های رنگدانه ای پوست را در معرض خطر قرار می دهد.

سرطان پوست چگونه است

برای مشخص شدن مراحل مختلف ابتلا به سرطان پوست ، پزشک باید چند مورد را در نظر بگیرد. اینکه تومور ایجاد شده تا چه اندازه رشد کرده، آیا سلول های سرطانی به غدد لنفاوی رسیده اند و یا سرطان به دیگر قسمت های بدن نیز سرایت کرده یا خیر. علاوه بر این جهت تعیین مراحل ابتلا، باید سرطان را به دو نوع ملانوما و غیر ملانوما تقسیم کرد و همچنین اندکی در مورد تومور ها بدانیم تا بتوانیم نوع آن را تشخیص دهیم. سرطان پوست از نوع غیر ملانوما، شامل سلول های پایه ای و فلسی مانند است که از این مراحل تشکیل شده:

  • مرحله اول: سلول های سرطانی در اولین لایه پوست، یعنی اپیدرم گسترده شده اند.
  • مرحله دوم: گسترش تومور در لایه های بعدی، اما فقط تا عمق نهایتا 2 سانتی متر
  • مرحله سوم: عمق نفوذ تومور بیش از 2 سانتی متر، اما هنوز به غدد لنفاوی راه پیدا نکرده است.
  • مرحله چهارم: سلول های سرطانی ، بافت ها را در بر گرفته و تا نزدیکی استخوان پیش رفته اند.
  • مرحله پنجم: تومور بیش از 3 سانتی متر قطر دارد و بافت های اطراف را درگیر کرده و خود را به غدد لنفاوی رسانده است.

سرطان پوست از نوع ملانوما شامل این مراحل است:

  • مرحله اول: سلول های سرطان غیر تهاجمی، در لایه های سطحی پوست دیده نخواهد شد.
  • مرحله دوم: تومور در لایه های عمیق تر پوست زندگی می کند، اما افزایش سایز ندارد.
  • مرحله سوم: در این مرحله، سلول های سرطانی ، فقط حول محور خود تومور گسترده می شوند و در این زمان، اولین علائم بروز پیدا می کند.
  • مرحله چهارم: سرطان به غدد لنفاوی و حتی بافت های اطراف، سرایت می کند.
  • مرحله پنجم: حادترین مرحله است و در آن تومور و سلول های سرطانی در تمامی بافت ها، ارگان ها و غدد لنفاوی اطراف، شیوع یافته و آنها را درگیر کرده است.

سرطان پوست چگونه است

عود کردن سرطان پوست پس از درمان

زمانی که سرطان تشخیص داده شد و مراحل درمانی با موفقیت انجام شد، در برخی موارد ممکن است فرد دوباره علائم گذشته را مشاهده کند که به این حالت، سرطان پوست عود کننده می گویند. تقریبا همه مبتلایان به سرطان پوست که بهبود یافته اند، در معرض خطر دریافت این علائم هستند. این مرحله نیز، اقدامات و مراقبت های خص خود را دارد.

شناخت انواع مختلف سرطان پوست و اینکه هر کدام از آنها، کدام بخش ها را درگیر می کنند، کمک می کند تا تشخیص بهتر انجام گرفته و طبعا درمان نیز سریع تر صورت گیرد. در کنار موارد گفته شده در بخش سلامت مجله اینترنتی ماه ، باید دانست که مراحل اولیه درمان سرطان به خود فرد بستگی دارد، زیرا شخص می تواند تصمیم گیری کند که آیا هنگام مواجه شدن با یک عارضه پوستی، آن را جدی بگیرد یا خیر.

[rs_post_grid cats=”39″ show_author=”no” post_per_page=”12″]
ممکن است شما دوست داشته باشید
پیام بگذارید