HIV یا ویروس نقص ایمنی انسان

واژه HIV یا ویروس نقص ایمنی انسان واژه ایست که بار ها شنیده ایم و آن را بنام بیماری ایدز می شناسیم. این بیماری با مکانیسمی شبیه به مالتیپل اسکلروز یا ام اس سیستم ایمنی بدن را هدف قرار داده و با تضعیف آن، موجب از بین رفتن سلول هایی می شود که از بدن در برابر بیماری ها و عفونت ها محافظت می کند. با توجه به اطلاعاتی که کرشناس سلامت مجله ماه بدست آورده؛ هنوز هیچ راه درمان قطعی برای این بیماری کشف نشده، اما با رعایت یک سری دستورها می توان به بهبود آن کمک کرد و یا حداقل آن را کنترل نمود.

ایدز ، HIV یا ویروس نقص ایمنی انسان

همان طور که گفتیم، اصطلاح HIV در واقع به معنی ویروسی است که سیستم ایمنی بدن را دچار اختلال می کند. این ویروس نیز همانند بسیاری دیگر از ویروس ها عمل کرده و بدن، قادر به از بین بردن آن نیست. پس اگر شخصی به این بیماری مبتلا شد، باید این ویروس را تا آخر عمر با خود به همراه داشته باشد.

ویروس HIV یا ویروس نقص ایمنی انسان اغلب به سیستم ایمنی حمله کرده و سلول های CD4 را هدف قرار می دهد. این سلول ها مسئول حفط ایمنی بدن در برابر عفونت ها هستند. اگر حمله این ویروس ها تحت کنترل قرار نگیرد، به زودی خواهند توانست تا سلول های CD4 را از بین برده و بدن را نه تنها در برابر این ویروس ها، بلکه در برابر دیگر عفونت ها نیز ضعیف کنند. با از بین رفتن سلول های موجود در سیستم ایمنی بدن، به تدریج مقاومت بدن از بین می رود تا جایی که فرد به مرحله ای می رسد که او را مبتلا به ایدز می شناسیم.

روش های پیشگیری از ابتلا به ایدز

هنوز روش درمانی خاصی برای از بین برن این HIV یا ویروس نقص ایمنی انسان کشف نشده، اما تجویز برخی داروهای خاص مثل ART میتواند روند رشد این بیماری را کنترل کرده و از انتقال آن به دیگران جلوگیری کند. پیش از کشف این دارو، فرد ناقل ویروس HIV به مرحله پیشرفته می رسید و دچار ایدز می شد.

اما امروزه، با مصرف داروهایی که برخی از آنها را از خواص پزشکی سم ها گرفته اند، بیماری کنترل شده و فرد مبتلا می تواند روند عادی زندگی خود را همانند دیگران طی کند. به طور کلی بیماری ایدز دارای 3 مرحله است. اگر فرد در مراحل اولیه تحت درمان قرار گرفته و داروها را به صورت منظم و به اندازه کافی دریافت کند، بیماری در همان مرحله باقی خواهد ماند.

روش های پیشگیری از ابتلا به ایدز

مراحل بیماری ایدز یا HIV

ابتلا به عفونت HIV : معمولا 2 تا 4 هفته پس از اینکه فرد به این ویروس آلوده شد، علائمی شبیه به سرماخوردگی دارد که تا چند هفته ادامه خواهد داشت. این روند طبیعی واکنش بدن به عفونت است. زمانی که ویروس HIV خون فرد را آلوده می کند، بدن فرد دچار یک عفونت حاد می شود که البته تشخیص آن زیاد کار راحتی نیست، یعنی فرد بیمار نمی تواند حاد بودن عفونت را تشخیص دهد. در این مواقع، پزشک تست NAT را پیشنهاد می دهد تا مشخص شود آیا وجود عفونت، نشان از ابتلا به این ویروس است.

مرحله کمون : در این مرحله، ویروس HIV یا ویروس نقص ایمنی انسان در بدن زنده و در حال فعالیت است، اما فرد هیچ گونه علامتی از درد و بیماری را مشاهده نخواهد کرد. مرحله کمون ایدز ممکن است چندین سال طول بکشد. در این مرحله، امکان انتقال ویروس ایدز به دیگران بسیار زیاد است، هر چند که این احتمال در افرادی که تحت درمان هستند، کمتر می باشد. در پایان این مرحله، به تدریج سلول های CD4 در سیستم ایمنی تخریب شده و بیماری نشانه های خود را بروز می دهد.

تبدیل ویروس به بیماری ایدز یا HIV : اگر در مرحله کمون، عفونت ناشی از ویروس HIV درمان نشود، فرد وارد مرحله بعدی، یعنی ابتلا به بیماری ایدز خواهد شد. ایدز، پیشرفته ترین مرحله این عفونت است و در این حالت، سیستم ایمنی بدن بسیار آسیب دیده، تعداد سلول های CD4 به کمترین حد ممکن رسیده و حداکثر زمانی که فرد میتواند زنده باشد، 3 سال است. فرد مبتلا به بیماری ایدز بسیار لاغر شده، بدن او ضعیف است و با کوچکترین آسیبی، از پا در خواهد آمد.

روش تشخیص ایدز

بهترین راه برای تشخیص اینکه آیا به ویروس HIV مبتلا شده اید یا خیر، انجام آزمایش است. فردی که ناقل ویروس HIV یا ویروس نقص ایمنی انسان است؛ علائمی مثل تب، بدن درد، گلو درد، سر درد و بی حوصلگی دارد و ممکن است در این مرحله، آزمایش ساده نتواند وجود این ویروس را تشخیص دهد. اگر این نشانه ها بیش از 2 تا 4 هفته طول کشید، پزشک می بایست آزمایشات دقیق تری در این زمینه انجام دهد.

بر اساس آمارها، چیزی در حدود 1 میلیون نفر از مردم ایالات متحده با این ویروس زندگی می کنند. به لطف تولید داروهای متعدد در این زمینه، طول عمر افراد مبتلا بیشتر شده و حتی در بعضی موارد، پس از مصرف دارو، کیفیت زندگی آنها نیز بهبود می یابد. اما آنچه اهمیت دارد این است که فرد مبتلا باید به سلامت خود توجه داشته باشد و تلاش کند تا موجب انتقال ویروس به دیگران نشود. از جمله مهم ترین و بارز ترین راه های انتقال ویروس HIV ، انتقال از طریق رابطه جنسی محافظت نشده، سرنگ آلوده و به طور کلی انتقال از طریق خون است.

آمار افراد مبتلا به بیماری ایدز یا HIV

حدودا 40 میلیون نفر در دنیا، به بیماری ایدز مبتلا هستند که از این میان 2 میلیون نفر، زیر 15 سال سن دارند. چینی ها معتقدند که بیماری ایدز در اثر ارتباط آنها با دنیای غرب وارد چین شده است. 18 درصد افراد مبتلا، از وجود بیماری بی اطلاع هستند و این یعنی از هر 5 نفر، یک نفر از بیماری ایدز در خود بی اطلاع است.

آن چه اهمیت دارد این است که راه انتقال این بیماری، فقط خون و فرآورده های خونی است. پس دست دادن و بغل کردن فرد مبتلا، استفاده از دستشویی حمام مشترک، استفاده از ظرف غذای مشترک و یا استفاده از لباس مشترک، نمی تواند این ویروس را منتقل کند.

استقامت ویروس ایدز در برابر شرایط محیطی

ویروس HIV تا 6 روز در خون زنده می ماند. حتی در مواردی دیده شده که برای مثال سرنگ آلوده، تا هفته ها ناقل ویروس زنده بوده است. این ویروس در دمای بیش از 60 درجه سانتی گراد، از بین می رود. اولین نشانه های وجود ویروس HIV در نمونه خونی یک نماینده مجلس در کشور کنگو در سال 1995 به دست آمد.

استقامت ویروس ایدز در برابر شرایط محیطی

میمون ناقل ویروس ایدز

در هر روز، 900 کودک در دنیا به این ویروس آلوده می شوند. به گفته برخی محققان، برای اولین بار HIV یا ویروس نقص ایمنی انسان از یک میمون در آفریقا به انسان منتقل شد. در واقع در جریان کشتار یک میمون، قصاب با خون حیوان برخورد داشته و از این طریق ویروس را دریافت کرده است. پس از آن این ویروس در میان انسان ها پراکنده شده و یکی از متداول ترین راه های انتقال آن نیز، روابط جنسی محافظت نشده بوده است.

منطقه ساب ساهارا در آفریقا، بیشترین شمار مبتلایان به ایدز را دارد. بیشترین آمار مربوط به کودکان مبتلا به این ویروس نیز متعلق به این منطقه است. اگر چه تتو، پرسینگ و اعمالی شبیه به این، بیشترین جلب توجه را دارند ولی هنوز هیچ موردی از ابتلای افراد به ایدز از این طریق مشاهده نشده است. این خو دلیلی است بر این که نمیتوان عوامل انتقال HIV یا ویروس نقص ایمنی انسان را تجمیع داد و بایستی طبق آنچه در بخش علمی مجله اینترنتی ماه خواندید، موشکافانه به مسئله پرداخت.

[rs_post_grid cats=”39″ show_author=”no” post_per_page=”12″]
ممکن است شما دوست داشته باشید
پیام بگذارید