سرطان کبد

سرطان کبد ، یکی از انواع سرطان های شایع است که معمولا در اغلب موارد قابل پیشگیری و حتی درمان است. همانطور که قبلا هم در مورد سرطان خون یا لوکمیا بیان شد، اصولا سرطان زمانی ایجاد می شود که تقسیم سلولی در یک قسمت از بدن، دچار اختلال شده باشد و رشد غیر عادی و البته غیر قابل کنترل سلول ها، باعث ایجاد تومور شود. این تومور در مواردی ممکن است بدخیم باشد و علاوه بر اینکه همچنان به رشد خود ادامه می دهد، به قسمت های دیگر بدن رفته و آن جا را نیز درگیر کند.

از آن جایی که معمولا درصد امکان تشخیص علائم سرطان کبد در مراحل اولیه بسیار کم است، معمولا افراد با مراحل پیشرفته این بیماری مواجه می شوند و در این زمان نیز، کار مقابله با تومور، کمی مشکل است. در ادامه، کارشناسان مجله سلامت ماه ، اطلاعاتی در مورد کبد، ساختار آن و چگونگی شکل گیری سرطان کبد جمع آوری نموده اند که آن را در اختیار شما قرار خواهیم داد.

سرطان کبد و انواع آن

پس از پوست، کبد دومین عضو بزرگ بدن است که در سمت راست بدن و دقیقا زیر بخشی از ریه قرار گرفته است. از جمله عمده ترین وظایف این عضو، می توان به ذخیره مواد مغذی دریافت شده از غذاها، تبدیل چربی به انرژی مورد نیاز بدن، تولید صفرا و پروتئین، کمک به انعقاد خون، تامین و تولید موادی که بدن برای ادامه حیات به آن نیاز دارد و از بین بردن و تجزیه موادی که برای بدن مضر است، اشاره کرد.

از آن جایی که کبد از انواع متعدد سلول ها ساخته شده است و با توجه به محل قرار گیری توده، انواع مختلفی از سرطان کبد وجود دارد. HCC (اچ سی سی) شایع ترین نوع سرطان کبد است که درصد بسیاری از بیماران، مبتلا به آن هستند. هر دو جنس زن و مرد، به یک اندازه درگیر این بیماری می شوند و با افزایش سن نیز خطر ابتلا به آن افزایش می یابد.

تشخیص سرطان کبد

در برخی موارد، ممکن است تومور سرطانی در جای دیگری شکل گرفته باشد و با جریان خون به قسمت های دیگر منتقل شود. اما سرطان کبد، معمولا فقط در کبد ایجاد شده و امکان انتقال آن به بخش های دیگر بدن وجود ندارد، مگر در مواردی محدود. کبد عضوی است که در صورت آسیب، این امکان را دارد تا دوباره خود را بازسازی کند. پس حتی اگر مدت زیادی از ابتلای آن به سرطان گذشته باشد، حتی با بخش کوچکی که درگیر تومور نشده باشد هم، امکان انجام وظایف عادی و روزمره وجود دارد. به همین دلیل است که معمولا سرطان کبد ، در مراحل اولیه چندان قابل شناسایی نیست، مگر اینکه فرد در صورت مشاهده علائم غیر عادی، سریعا به پزشک مراجعه کند و یا اگر جزو گروه های در معرض خطر باشد، به طور مرتب و در فواصل زمانی مشخص، تحت مراقبت پزشک قرار بگیرد.

علائم سرطان کبد

همان گونه که اشاره شد، تشخیص بیماری کبدی در مراحل اولیه مشکل است، اما در هر حال، از جمله علائم مشخص سرطان کبد: کاهش اشتها، کاهش وزن بی دلیل و ناخواسته، تهوع و استفراغ، درد در ناحیه سمت راست شکم، تغییر در رنگ ادرار، زردی پوست، ضعف و خستگی مفرط و زرد شدن سفیده چشم می باشد. با مشاهده هر کدام از این علائم غیر عادی باید به پزشک مراجعه کرد تا سریعا بررسی های لازم انجام شود.

اگر چه در اغلب موارد، علت اصلی ابتلا به سرطان کبد مشخص نیست، اما محققان بر این باورند که عواملی مثل عفونت ایجاد شده در اثر ابتلا به هپاتیت ، می تواند در فرآیند تشکیل DNA در تقسیم سلولی تاثیر گذار بوده و منجر به ایجاد تومور شود.

افرادی که در معرض خطر سرطان کبد هستند !

افرادی که دارای یکی از ویژگی های زیر باشند، بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به سرطان کبد قرار دارند.

  • ابتلا به هپاتیت B و C : عفونت ایجاد شده در اثر فعالیت ویروس هپاتیت B و C باعث می شود فرد در معرض خطر قرار گیرد.
  • بیماری سیروز کبدی : زمانی که آسیبی به قسمتی از کبد وارد می شود، این عضو خود کار بازسازی را بر عهده می گیرد. زمانی که شمار این آسیب ها افزایش یافت و بافت های ترمیمی بر بافت های اصلی کبد، ارجحیت پیدا کردند، فرد دچار بیماری سیروز کبدی می شود. در واقع در این حالت، کبد دیگر بافت اصلی ندارد، بنابراین قادر به انجام کامل و درست وظایف خود نیست. این اختلال، خود عاملی است که می تواند فرد را در معرض سرطان کبد قرار دهد.
  • برخی بیماری های ارثی کبدی : برخی از انواع بیماری های کبدی که معمولا ارثی هستند و به صورت مشخص در برخی خانواده ها وجود دارند، مثل بیماری ویلسون، می تواند زمینه ساز بروز سرطان در فرد شود.
  • بیماری دیابت : افراد دیابتی به دلیل کاهش استقامت رگ هایشان، بیش از دیگران در معرض خطر هستند.
  • بیماری چربی کبد : وجود چربی اضافی در کبد، امکان رشد تومور را در آن افزایش می دهد.
  • مصرف الکل: الکل از جمله خوراکی هایی است که مستقیما بر کبد تاثیر گذاشته و به آن آسیب می زند. آسیب هایی که الکل به کبد می زند معمولا در دراز مدت و جبران ناپذیر است.

تشخیص و درمان سرطان کبد

معمولا پس از اینکه فرد با مشاهده علائم اولیه به پزشک مراجعه کرد، پزشک برای تشخیص بهتر و دقیق تر، آزمایشات متعدد و عکس برداری را پیشنهاد می دهد. این آزمایش ها شامل آزمایش خون و ادرار است و عکس برداری نیز از طریق اشعه ایکس انجام می شود. در مواردی ممکن است برای تشخیص بهتر بیماری و شناخت نوع سرطان کبد ، لازم به انجام نمونه برداری نیز باشد. نمونه برداری از طریق یک سرنگ بزرگ انجام می شود، به این شکل که بخشی از کبد جدا شده و برای انجام تحقیقات بیشتر، به آزمایشگاه فرستاده می شود.

درمان سرطان کبد، بسته به نوع سرطان، محل قرار گیری توده و درصد گسترش آن، متفاوت است. اگر سرطان با توجه به مراقبت های سالانه و مراجعه منظم به پزشک، در مراحل اولیه تشخیص داده شود، می توان به راحتی قسمت آسیب دیده را جدا کرد و از آن جایی که کبد توانایی بازسازی خود را دارد، امکان ادامه حیات عادی فرد فراهم میشود.

روش های درمان سرطان کبد

به جز جراحی، پیوند عضو نیز گزینه دیگری است که می توان از آن استفاده کرد. به این صورت که کبدی را از فردی سالم دریافت کرده و به بیمار پیوند بزنیم. حتی این امکان وجود دارد که فقط قسمتی از کبد فرد سالم جدا شود.

اگر این دو گزینه کارساز نبود، پزشکان پرتو درمانی را پیشنهاد می دهند. در این حالت با کمک یک سری اشعه ها و پرتوهای درمانی، قسمت های آلوده به تومور در کبد از بین رفته و بخش سالم، وظیفه ادامه حیات بیمار را بر عهده خواهد داشت.

البته متاسفانه، درصد کمی از موارد سرطان کبد در مراحل اولیه تشخیص داده می شود. در اغلب بیماران، پس از آلوده شدن کلی کبد، فرد متوجه بیماری خواهد شد. در این حالت، شیمی درمانی پیشنهاد می شود که اگرچه کارساز خواهد بود، اما عوارض خود را خواهد داشت. به پیشنهاد کارشناس سلامت مجله اینترنتی ماه برای پیشگیری از این وضعیت، می بایست به طور مرتب تحت نظر پزشک قرار داشت و با مشاهده هرگونه علامت غیر عادی، سریعا اقدامات لازم را در دستور کار قرار داد، به ویژه برای افرادی که دارای سابقه خانوادگی یا عوامل خطر هستند.

[rs_post_grid cats=”39″ show_author=”no” post_per_page=”12″]
ممکن است شما دوست داشته باشید
نمایش نظرات (1)